Ruszyła VIII edycja Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Do 31. marca można przesyłać zdjęcia tradycyjnych potraw, produktów i napojów z regionu . Na laureatów czekają nagrody o wartości 40 tys. zł.
Mazowsze może pochwalić się wieloma produktami tradycyjnymi, jak chćby fafernuchy, pańska skórka, sójka mazowiecka, miód kurpiowski, syrop z mniszka z Puszczy Mariańskiej, cz piwo kozicowe . Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych z województwa mazowieckiego znajduje się już 170 produktów i potraw. Kolejne ponad 240 smakołyków zostało nagrodzonych w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Kuchnia regionalna jest głównym tematem Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Więcej szczegółów Janina Ewa Orzełowska członkini zarządu województwa mazowieckiego:
Nagradzamy fotografie, które dotyczą produktów z Listy Produktów Tradycyjnych albo Produktów Nagrodzonych Laurem Marszałka. Wszyscy, którzy potrafią fotografować, którzy interesują się fotografią, są bardzo mile widziani, bo jemy smakiem, ale również oczami.
Więccej informacji na temat konkursu w linku: https://mazovia.pl/pl/konkursy/ruszyla-viii-edycja-mazowieckiego-konkursu-fotografii-kulinarnej.html