Za nami XXIV Targi Papryki w Przytyku, jedno z większych wydarzeń promujących lokalnych producentów tego warzywa w regionie radomskim
Impreza, która od lat przyciąga tłumy mieszkańców i gości z całej Polski, stała się okazją do prezentacji dorobku rolników, wymiany doświadczeń oraz promocji gminy Przytyk jako paprykowego serca kraju. Mówi wicestarosta Powiatu Radomskiego Krzysztof Murawski:
Nie byłoby tych zbiorów, gdyby nieciężka praca tych ludzi. Wiemy, że jest coraz trudniej, rosną koszty pracy, energii, wody, nawozy czy opryski. To są rzeczy naprawdę coraz droższe, ale mimo to ci ludzie nadal produkują. My jako Powiat Radomski staramy się, jak tylko możemy, zawsze wspierać naszych mieszkańców. Najlepsze danie z papryki? Papryka faszerowana z kaszą gryczaną i z mięsem.
Jak podkreśla Burmistrz Przytyka Dariusz Wołczyński, wydarzenie to nie tylko święto lokalnych producentów, ale także ważny element integracji społeczności i promocji całego powiatu radomskiego:
Promujemy to nasze warzywo, które jest bardzo zdrowe i które jest takim towarem naprawdę wyjątkowym, rozpoznawalnym nie tylko w Polsce, ale już w Europie. Jesteśmy tym zagłębiem już europejskim. Najbardziej uwielbiam leczo najlepiej z kiełbaską i z jakąś dziczyzną.
Podczas targów nie zabrakło stoisk wystawienniczych, konkursów i degustacji, a gościem specjalnym, który przygotował leczo był Tadeusz Drozda.
Poniżej fotorelacja z wydarzenia:

















































Poniższe zdjęcia są własnością Powiatu Radomskiego:


